Arbitrage

Arbitrage is inherent aan sport. Net als trainers en clubbestuurders zijn scheidsrechters onmisbaar om onze sport op alle niveaus kwaliteitsvol te kunnen beoefenen! Schermen doe je niet met 2, maar met 3!

Hoe word je scheidsrechter?

Vanaf het seizoen 2020-2021 is het eerste diploma dat je als scheidsrechter kan behalen dat van niveau D. Daarboven zit het diploma N dat op het nationale niveau (KBFS) wordt beheerd, daarboven staat de aanduiding I in de scheidsrechterslijsten voor de internationale diploma's van de Europese schermconfederatie, EFC, en de internationale federatie, FIE.

De stappen zijn eenvoudig: je zegt aan je trainer of de scheidsrechtersverantwoordelijke van de club dat je in het leertraject om scheidsrechter te worden wil stappen, en je maakt alvast een login aan op de website van Fencing Evolutions. Je trainer of de verantwoordelijke zal dan zorgen dat je opgenomen wordt in de lijst van schermers die uitgenodigd worden voor de theoretische instaptest en zorgen dat je klaar bent om die test af te leggen.

Als je slaagt in de test, dan krijg je in Ophardt de aanduiding van "scheidsrechter Da": je bent aspirant scheidsrechter voor het niveau D. Deze aanduiding is twee jaar geldig. Je kan hierdoor praktijkstage lopen op de wedstrijden van het Circuit Jeunes Lames en de VSB Bekers. Hiertoe geeft je trainer of verantwoordelijke je op, zodat jouw aanwezigheid wordt doorgegeven aan de referentiepersoon, dit is de man of vrouw die zorgt dat het geheel van aspiranten op een wedstrijd goed omkaderd wordt door arbitragementoren, die je observeren en feedback geven. Waar nodig zullen ze ook feedback geven aan de trainer of verantwoordelijke die je inschreef, zodat we jou zo goed als mogelijk kunnen ondersteunen in jouw leertraject. Wanneer jij jezelf zeker genoeg voelt kan je bij aankomst op een wedstrijd aan de referentiepersoon zeggen dat je graag geëvalueerd wordt. Je hebt uiteindelijk 2 positieve evaluaties nodig om geslaagd te zijn en het diploma niveau D te behalen.

 

Heb je daarna nog leerhonger en wil je doorgroeien naar nationale scheidsrechter, dan zorgen we dat je de weg vindt!

 

 

Wie zit er achter de schermen van het project?

Dit project wordt beheerd door de Werkgroep Arbitrage van de VSB. De kernleden zijn Rik Lamont, Merlin Deramaix, Tiebe Van Nieuwenhove en DSKO Anneke, aangevuld door adviseurs op degen (Tom Pijnenborg en Bieke Vercauteren) en floret (Nele Schouterden en Sander Van Gijsel).

 

Naast de theorietest en de begeleiding tijdens de praktijkstage, voorziet het project in verschillende volgende stappen ook:

- online lesinhouden rond het leerdomein Arbitrage op de Fencing Evolutions website

- arbitrage docent die gevraagd kan worden om tijdens een interclub meeting praktijklessen en ondersteuning te geven

- een scheidsrechtersweekend voor én door scheidsrechters van elk niveau