Ontdek de schermsport: “En garde! Prêt? Allez!” 

Voor wie?

 

Schermen is een sport voor jong en oud. Maar wat is jong en wat is oud?

Je kan al op jonge leeftijd starten met schermen. In de meeste clubs kan je terecht vanaf 7 jaar. Zowel enkele clubs als de Vlaamse Schermbond willen deze leeftijd nog verlagen door het implementeren van ons project VSB PIRAATJES, in deze schermschooltjes kan je vroeger instappen rond de leeftijd van 4 à 5 jaar.

Via deze link kan je ook op onze specifieke projectpagina meer informatie terugvinden:

Home – VSB Piraatjes

Binnen de schermsport zijn er 4 wapens.
Lees meer

Schermen kan je op elk niveau. Zowel op recreatief als op competitief niveau is er een gevarieerd aanbod. Ambitie om trainer of scheidsrechter te worden? Dat kan! Er is voor elke functie een opleidingstraject voorzien.

In het schermen worden volgende leeftijdscategorieën gebruikt:

 
  • U9 : 9 jaar of jonger (geboortejaar 2014 of jonger)
  • U11: 11 jaar of jonger (geboortejaar 2012 & 2013)
  • U13 : 13 jaar of jonger (geboortejaar 2010 & 2011)
  • U15 : 15 jaar of jonger (geboortejaar 2008 & 2009)
  • U17: 17 jaar of jonger (geboortejaar 2006 & 2007)
  • U20: 20 jaar of jonger (geboortejaar 2003, 2004, 2005)
  • U23: 23 jaar of jonger (geboortejaar 2000, 2001, 2002)
  • Senior : 20 jaar of ouder (geboortejaar 2002 of ouder)
  • Veteranen: ouder dan 40jaar (geboortejaar 1982 of ouder)

Ambitie om trainer of scheidsrechter te worden? Dat kan! Er is voor elke functie een opleidingstraject voorzien.

Wat heb je nodig?

In de meeste clubs kan je het eerste jaar materiaal ontlenen of tweedehands materiaal aanschaffen. Je hebt zeker geen volledige outfit nodig om van start te kunnen gaan.

Download de startergids

Vier wapens

Olympisch schermen kan je op drie wapens: degen, floret en sabel. Elk wapen heeft zijn eigen kenmerken en andere spelregels. Geduldig, tactisch, heel precies of liever wat sneller… er is voor elk wat wils.

Laserschermen is sinds september 2021 een nieuwe discipline binnen onze schermsport.

Download hier de basisprincipes van het schermen

Degen

Dit is in hoofdzaak een tactisch wapen. Enkel met de punt van het wapen kan je een treffer plaatsen. Het volledige lichaam (van kop tot teen) is een geldig raakvlaak. Omdat je enkel met de punt van het wapen een geldige treffer kan scoren, noemen we dit wapen een steekwapen.

Floret

Dit is voornamelijk een wapen dat veel techniek vereist. Net als bij degen kan je enkel met de punt een treffer plaats. Ook floret is een steekwapen. Het geldig trefvlak is een stuk kleiner dan bij degen, enkel de romp is een geldig doelvlak.

Sabel

Sabel is veruit het meest explosieve wapen. Je mag met de sabel zowel met de punt als met het vlak van je wapen een treffer plaatsen. We noemen dit ook wel een slag-en steekwapen. Het geldig trefvlak omvat het hoofd, de romp en de armen.

Light sabre

Het laserwapen is zeker geen speelgoed. Deze discipline combineert het ludieke met effectief intense activiteit. Een combinatie van houdingen, technieken en tactieken maakt het ook een aantrekkelijk wapen. Zowel een steek- als slagbeweging is mogelijk met een laserwapen.