Trainer worden

Volg nu een opleiding tot schermcoach en wordt een rolmodel voor onze volgende schermgeneraties! Een goede coach inspireert de schermer niet alleen tot het maken van de nodige treffer maar staat in voor de volledige ontwikkeling en zelfontplooiing van een beginnend tot volwassen schermer. Een goede coach is naast technisch en tactisch trainer ook deels fysieke trainer, deels psycholoog, deels mentor en vertrouwenspersoon.

Kennis, discipline, motivatie, communicatie en leiderschap zijn maar enkele kernwoorden die in onze opleidingen aan bod komen. Volg nu het traject van aspirant initiator tot trainer A en word een geweldige coach voor onze toekomstige schermers!

FAQ trainer opleidingen

Hoe oud moet ik zijn om te mogen deelnemen aan de cursus Aspirant Initiator?

Je moet minstens 15 jaar worden in het jaar dat de cursus start.

Moet ik iets doen vóór ik kan beginnen?

Deze cursus is een vooropleiding: je moet géén voorgaande kennis of vaardigheden hebben.

Hoeveel kost de cursus Aspirant Initiator?

De cursus kost 50 euro, te betalen aan de Vlaamse Schermbond.

Hoe oud moet ik zijn om te mogen deelnemen aan de cursus Initiator?

Je moet minstens 16 jaar worden in het jaar dat de cursus start.

Hoeveel kost de cursus Initiator?

De prijs van de cursus wordt bepaald door de Vlaamse Trainersschool op basis van het minimum aantal deelnemers (10). De cursus omvat een aantal modules (M1-M2-M3-M4), samen goed voor 200 euro.Ben je al initiator in een andere sporttak, dan ben je vrijgesteld van M1 en kost de cursus je 150 euro.

Moet ik eerst Aspirant Initiator zijn om de Initiator te kunnen volgen?

Neen, maar we raden de vooropleiding Aspirant wel aan voor kandidaten onder de 18 jaar.

Moet ik iets doen vóór ik kan beginnen?

Zodra de cursus gepubliceerd is door de Vlaamse Trainersschool kan je inschrijven. Maar voor je mag beginnen moet je nog wel een instaptest doen; dit dient om te zorgen dat iedereen al een beetje de basis op de drie wapens heeft, zodat we de praktijkvakken vlot kunnen aanvangen.

Instaptest, hoe en wat en waar?

Je organiseert je instaptest zelf, door het instapformulier af te printen (je vindt hierin ook details, o.a. over vrijstellingen), en afspraken te maken met een trainer die op deze lijst staat. De instaptest houdt in dat je een individueel lesje neemt, en zo bewijst dat je weet waar de klepel hangt op de drie wapens. Je mag die instaptest zo vaak als nodig afleggen.

Pfft, 3 wapens, moet dat nu echt?

Ja want:
- Zolang het schermen als sporttak nog niet groot genoeg is om voor elk wapen op regelmatige basis tien initiators op te leiden, moeten de wapens verbroederen.
- Het aanbod van drie wapens in een cursus biedt voor de kandidaten kansen tot uitwisseling binnen en inzichten in de andere discipline en het grotere wereldje van het Vlaamse (en Belgische) schermen.
- In de Initiatorcursus draait alles rond groepen, en in dit kader enthousiaste initiaties kunnen geven met beperkte individuele correcties. Dit is perfect haalbaar op de drie wapens.

Hoe oud moet ik zijn om te mogen deelnemen aan de cursus Trainer B?

Je moet minstens 18 jaar worden in het jaar dat de cursus start.

Moet ik iets doen vóór ik kan beginnen?

Om in te stappen moet je bij de DSKO je creditbewijs bekomen (zie "Creditbewijs").

Daarna kan je, zodra de cursus gepubliceerd is door de Vlaamse Trainersschool, je inschrijven, op voorwaarde dat je
- in het bezit bent van de attesten Algemeen Gedeelte Instructeur B en Algemeen Gedeelte Trainer B

- vrijgesteld bent voor de Algemeen Gedeeltes (bijvoorbeeld: je bent BA of MA Lichamelijke Opvoeding)

Het kan zijn dat de cursusorganisatie de lessen voor deze Algemeen Gedeeltes invult en je zo de attesten kunt behalen.
Het creditbewijs (instap)

Met het creditbewijs geef je aan dat je na je opleiding als Initiator actief geweest bent als trainer en de visie van de VSB volgt door o.a. mee te werken in projecten van de VSB en door je bij te scholen.

Je moet in het bezit zijn van 4 credits, behaald in de laatste 2 jaar voor de start van Module 2 en Module 3 van de cursus. De 4 credits zijn samen te stellen op basis van onderstaande mogelijkheden:
A. 1 punt: bewijs kennis wedstrijdreglement, i.e. scheidsrechter zijn, theoretisch examen afgelegd hebben, of via aanvraag bij de DSKO het afleggen van een quiz/test inzake het technisch schermreglement
B. 1 punt: volgen van een sporttechnische bijscholing, ingericht door de VTS of de VSB, of erkend door de VSB (op aanvraag, gericht aan de DSKO)
C. 1 punt: actief zijn in de VSB werking (als docent, trainer-assistent bij jeugd- of kadertraining, VSB scheidsrechter-coach op VSB Beker, actief scheidsrechter, enz.)
Hierbij moet minstens 1 punt behaald worden door het bewijs van kennis wedstrijdreglement, en 1 door het volgen van een bijscholing.

Onze partners