Scheidsrechter D

Arbitrageproject VSB Beker (en CJL)
Het project in vogelvlucht

Voor het seizoen 2020-2021 hebben de VSB en de FFCEB de handen in elkaar geslagen om de eerste stappen op het scheidsrechtertraject vorm te geven. Op onze beide jeugdcircuits willen we de mogelijkheid bieden aan beginnende scheidsrechters om praktijkervaring op te doen, bijgestaan door arbitragementoren.

Tot op heden werden in België enkel op nationaal niveau scheidsrechtersdiploma’s uitgereikt: dit voor scheidsrechters N1 en N2, nodig voor wedstrijdleiding op de nationale circuits en de Belgisch Kampioenschappen. Voor beginnende scheidsrechters was het nationale niveau echter vaak een erg grote stap, waardoor we zagen dat de jonge scheidsrechters het traject vaak niet volmaakten.

De VSB heeft daarom in samenwerking met de Franstalige federatie FFCEB het scheidsrechterdiploma D in het leven geroepen. De toeleiding naar dat niveau gebeurt via het nationale brevettensysteem, Fencing Evolutions, dat vanaf dit seizoen wordt uitgerold – de instap naar arbitrage is voorzien ter hoogte van Fencing Evolutions Rood. Dit wil niet zeggen dat je nu al het rode brevet behaald moet hebben om in te kunnen stappen in het scheidsrechterstraject. We gaan er vanuit dat het minstens twee seizoenen zal duren vooraleer iedereen geïntegreerd is in het brevettensysteem en ieders vaardigheden en kennis in kaart is gebracht.

Informatie over nationale arbitrage kan je terugvinden op:  http://www.fencing-belgium.be/arbitrage

Meer info vind je in de infotheek!

Onze partners