Scheidsrechter Worden

Het schermlandschap bestaat uit Schermers, Schermtrainers, maar ook Schermscheidsrechters. Deze laatste hebben een bijzondere rol in de schermsport. Zonder scheidsrechters schermen kunnen wedstrijden niet plaatshebben.

Wil jij ook deel uitmaken van de scheidsrechterfamilie schermen of carrière maken in deze sector? Dan kan zeker! Hier vind je alle informatie terug om van Regionaal naar Nationaal Scheidsrechter door te stromen.

Wil je meer een pedagogische rol hebben in het scheidsrechterverhaal? Dat kan zeker ook door Scheidsrechtermentor worden!  Zo help je de toekomstige scheidsrechters de schermregels en ervaring opdoen op de verschillende schermwedstrijden.

Schema Scheidsrechter-Opleidingen

Regionaal Scheidsrechter

SCHEIDSRECHTER Da

=

ARB Da

=

KANDIDAAT REGIONAAL SCHEIDSRECHTER

SCHEIDSRECHTER D

=

ARB D

=

REGIONAAL    SCHEIDSRECHTER

Om regionaal scheidsrechter te worden, dient men: 

 • een online THEORIE-EXAMEN op het platform Fencing Evolutions af te leggen > dan ben je Scheidsrechter Da (aka kandidaat regionaal scheidsrechter) 
 • twee positieve EVALUATIES op een VSB Beker of een CJL (Circuit Jeunes Lames) afleggen > dan ben je Scheidsrechter D (aka regionaal scheidsrechter) 

 

Regionaal Online Theorie Examen

 

Drie keer per jaar, heb je één week de tijd om het theoretisch floret, degen en sabel online examen af te leggen (inschrijven bij meerdere wapens is mogelijk) op het online platform Fencing Evolutions. Om aan het theoretisch examen deel te nemen klik je op de donkere blauwe balk van de examensessie van September, December of Maart hieronder.

Examensessie van 1 tot 8 Oktober 2023

Schrijf je HIER in voor het theoretisch online examen van September om KANDIDAAT REGIONAAL SCHEIDSRECHTER te worden en de evaluaties op VSB Beker en CJL te mogen afleggen om vervolgens Regionaal Scheidsrechter te worden

Examensessie van 5 December tot 10 December 2023

Schrijf je HIER in voor het theoretisch online examen van December om KANDIDAAT REGIONAAL SCHEIDSRECHTER te worden en de evaluaties op VSB Beker en CJL te mogen afleggen om vervolgens Regionaal Scheidsrechter te worden

Examensessie van 12 Maart tot 17 Maart 2023

Schrijf je HIER in voor het theoretisch online examen van Maart om KANDIDAAT REGIONAAL SCHEIDSRECHTER te worden en de evaluaties op VSB Beker en CJL te mogen afleggen om vervolgens Regionaal Scheidsrechter te worden

Wil je even de schermregels verfrissen vooraleer je het regionaal online theorie examen aflegt? Er bestaat een Online Lespakket Regionaal Scheidsrechteren op het platform Fencing Evolutions die je kan raadplegen.

Evaluaties en Observaties op VSB Beker en CJL

 

Wanneer de kandidaat regionaal scheidsrechter zie klaar voelt – kan hij of zij zich laten evalueren op een VSB Beker of een CJL door een scheidsrechtermentor. Zou de kandidaat zich niet klaar voelen, kan hij of zij gecoached worden op en VSB Beker of een CJL door een observatie aan te vragen.  

In de “Infotheek – Scheidsrechter”, vind de kandidaat Regionaal Scheidsrechter de formulieren EVALUATIE en OBSERVATIE die hij kan doornemen. 

 

Vanaf 2023 zullen de scheidsrechtermentors de formulieren Evaluatie en Observatie in Google Form versie krijgen, milieu- en gebruiksvriendelijker!

 

Er bestaat een VERSNELD TRAJECT voor schermers en trainers (+18 jaar) die internationale wedstrijden doen of hebben gedaan. Wanneer de kandidaat in aanmerking komt voor het versneld traject, dan moet hij of zij maar één evaluatie afleggen op een VSB Beker of een CJL. Natuurlijk moet de kandidaat de evaluatie met succes behalen. Zoniet, dan valt hij terug in het normaal traject.

 

Denk je dat je in aanmerking komt als schermer of als trainer? Stuur een korte scherm-CV op!

8 + 14 =

Nationaal Scheidsrechter

Eens regionaal scheidsrechter, kan men doorstromen naar Nationaal Scheidsrechter.

© Gevaert

  Examensessie 5-10 Februari 2024

  Stuur een mail om je in te schrijven voor de theoretisch onlineexamen van om KANDIDAAT NATIONAAL SCHEIDSRECHTER (ARB Ca) te worden en de evaluaties op Nationale Circuits te mogen afleggen om vervolgens Nationaal Scheidsrechter te worden

  Deadline inschrijving: 4 Februari 2024

  Mailadres: info@fencing-belgium.be

  Inschrijving Nationaal Theoretisch Online Examen

  Dag(en)

  :

  Uur(s)

  :

  Minute(s)

  :

  Second(s)

  Scheidsrechtermentor

  De VSB is op zoek voor het jaar 2023 naar scheidsrechtermentors die op VSB BEKERS JEUGD, VOLWASSENEN EN VETERANEN 

  • Kandidaten scheidsrechter Da EVALUEREN: als scheidsrechtermentor beoordeel je de capaciteiten van de kandidaat 
  • Kandidaten scheidsrechter Da OBSERVEREN: als scheidsrechtermentor help je de kandidaat en geef je hem feedback 
  • De rol van AFGEVAARDIGDE speelt: als scheidsrechtermentor help je het algemeen verloop van het scheidsrechtergebeuren  

  De Scheidsrechtermentor kan ook op een avondtraining in een SCHERMVERENIGING uitleg geven over de algemene en conventionele schermregels.  

  Ben je een nationaal scheidsrechter en speel je graag een (pedagogische) rol in het Vlaamse scheidsrechterlandschap, vul de volgende google form in:

   

  Scheidsrechtermentors 2023

  Bekijk HIER welke scheidsrechtermentors aanwezig zullen zijn op de verschillende VSB Bekers in 2023.

   

  Vragen over het Scheidsrechterverhaal Schermen

   

  Aarzel niet en stuur ons een bericht!

  Verantwoordelijke: Julie Groslambert

   

  13 + 7 =

  Onze partners